DIETA BEZGLUTENOWA

Dieta bezglutenowa

Jest przeznaczona głównie dla osób z alergią na gluten lub celiakią.

Należy zaznaczyć, że są to dwa odrębne schorzenia mieszczące się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić.

Celiakia nie należy, tak jak alergia na gluten, do alergii pokarmowych - to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Co prawda w obu przypadkach podstawową metodą leczenia jest eliminacja glutenu, jednak po stwierdzeniu celiakii, dieta eliminacyjna musi być przestrzegana do końca życia. Natomiast alergia pokarmowa może z czasem zmniejszyć swoje nasilenie, a nawet ustąpić całkowicie.

Dieta bezglutenowa

To dieta, której podstawową i jedyną zasadą jest wykluczenie z jadłospisu glutenu - szczególnego rodzaju białka.

Źródłem glutenu są zboża: pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Może nim być także owies, ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi. 

Posiadamy w ofercie certyfikowane (znak przekreślonego kłosa), bezglutenowe produkty z OWSA z Finlandii - mąka, płatki, ciasteczka.

Glutenu nie zawierają:

kukurydza, ryż, warzywa strączkowe, kasze.