Dieta bezglutenowa
Jest przeznaczona głównie dla osób z alergią na gluten lub celiakią.
Należy zaznaczyć, że są to dwa odrębne schorzenia mieszczące się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić.
Celiakia nie należy, tak jak alergia na gluten, do alergii pokarmowych - to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Co prawda w obu przypadkach podstawową metodą leczenia jest eliminacja glutenu, jednak po stwierdzeniu celiakii, dieta eliminacyjna musi być przestrzegana do końca życia. Natomiast alergia pokarmowa może z czasem zmniejszyć swoje nasilenie, a nawet ustąpić całkowicie.
Dieta bezglutenowa
To dieta, której podstawową i jedyną zasadą jest wykluczenie z jadłospisu glutenu - szczególnego rodzaju białka.
Źródłem glutenu są zboża: pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Może nim być także owies, ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi.
Posiadamy w ofercie certyfikowane (znak przekreślonego kłosa), bezglutenowe produkty z OWSA z Finlandii - mąka, płatki, ciasteczka.
Glutenu nie zawierają:
kukurydza, ryż, warzywa strączkowe, kasze.